Zece sfaturi pentru a te tine de dieta

Cum sa ramai fidela dietei tale

Sfaturile 1-5: Cum sa-ti alegi dieta

Facem asta in fiecare an. Promitem sa mancam mai sanatos, sa pierdem kilogramele in plus, sa facem exercitii mai des. Si in fiecare an ne dam batute.

Dar anul acesta este diferit! Anul acesta ne-am propus sa ne tinem de dieta. De ce? Pentru ca a lua in greutate nu este bine pentru sanatatea ta pe termen lung, sa nu mai vorbim de increderea in propria persoana care va fi astfel zdravan zdruncinata.

In plus, dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de a manca va fi buna atat pentru psihic, cat si pentru corpul tau – o alimentatie sanatoasa, impreuna cu o activitate fizica, este una dintre cele mai bune modalitati de a invinge stresul, depresia, anxietatea.

Asa ca, fara a mai aduga altceva, iti prezentam 10 lucruri pe care le poti face pentru a fi sigura ca anul acesta te vei tine de dieta.

1. Considera doctorul partenerul tau in dieta. Doctorul stie ce riscuri prezinta pentru sanatatea ta si de ce alimente ai nevoie, si iti poate spune cate kilograme e bine dai jos si ce dieta ti se potriveste. De exemplu, daca ai colesterolul ridicat, doctorul tau nu-ti va recomanda probabil dietele cum ar fi cea Atkins, ci iti va recomanda una redusa in calorii, in grasimi, combinata cu exercitii. In plus, spunandu-i doctorului tau ca vrei sa slabesti, e ca si cum i-ai face o promisiune celui care se ocupa de sanatatea ta, si nu ii place sa fie dezamagit.

2. Tine un jurnal pentru mancare. Scrie ce mananci in fiecare zi, impreuna cu numarul de calorii si de grasimi pe care il contine fiecare aliment. Nu uita de gustari si de bauturi – tot ce consumi, incepand cu cafeaua de dimineata, pana la paharul cu vin baut seara, adica intreaga cantitate de calorii consumata zilnic. (Un pahar de vin rosu contine aproximativ 95 de calorii, iar vinul alb are chiar si mai multe). Acesta este un mod minunat de a vedea ce mananci in fiecare zi, putand astfel stabili cat trebuie sa-ti schimbi obiceiurile. Cantitatea zilnica de calorii pentru cei care nu tin regim ar trebui sa fie de 2000, asa ca pentru a slabi trebuie sa consumi mai putin – 1750 de calorii pentru barbati si 1500 pentru femei.

3. Fa-ti un plan de a manca sau alege o dieta care se potriveste stilului de viata si preferintelor culinare. Chair daca tii regim, tot poti, si ar fi indicat sa mananci trei mese delicioase in fiecare zi, plus o gustare sau doua. Totul e ce si cat de mult mananci. Incepe ziua cu un mic dejun bogat in proteine. Micul dejun ajuta metabolismul, astfel incat vei arde caloriile mai repede pe durata intregii zile, iar proteinele te vor face sa te simti mai in forma dimineata. Apoi, alege niste gustari sanatoase si alimente care iti plac! De exemplu, iaurtul are valoare nutritionala bogata si da senzatia de satietate, deci poti lua o astfel de gustare in perioada aceea dificila de dinaintea mesei de seara. Merele, bananele, telina, morcovii, piersicile, precum si alte fructe, sunt suplimenti minunati pentru un mic dejun usor, sau pot inlocui desertul. Cauta o carte de bucate cu retete pentru mancaruri scazute in calorii, dar pe care iti place sa le pregatesti si sa le mananci.

4. Nu mai cumpara sau gati mancare nasanatoasa. Stii despre ce e vorba. Fursecurile, prajiturile, sucurile acidulate, gogosile, chips-urile, biscuitii, inghetata, iaurtul inghetat, sucurile cu mai putin de 80 suc natural, mancarea semi-preparata, ciocolata si alte alimente care sunt bogate in grasimi si in calori, dar nu au absolut nici o valoare nutritiva. Daca nu le ai, nu le poti manca. Si nici copiii si sotul tau nu au nevoie de ele. Pur si simplu spune nu.

5. O dieta de succes prepupune sa-ti controlezi portiile. Un motiv pentru care expertii in diete nu ne recomanda sa mancam in fata televizorului este deoarece e usor sa nu-ti mai dai seama cat mananci atunci cand esti concentrat la o anume emisiune. Dar acum ca tii sub supraveghere continutul caloric, asigura-te ca te ocupi si de portia de mancare. Daca trebuie sa mananci in fata televizorului, pregateste-ti o portie mica inca din bucatarie. Ar putea fi de ajutor daca ai folosi o farfurie mai mica. In felul acesta te fortezi sa mananci mai putin. Si-n ultimul rand, nu te intoarce dupa o noua portie pentru nimic in lume.

 

Sfaturile 6-7: mai multe trucuri pentru a te tine de dieta

 

6. Tine cu tine la locul de munca sau in masina cateva snacks-uri nutritive si cu un continut scazut de calorii, pentru a nu pofti la alte gustari nesanatoase. Floricelele pregatite la cuptorul cu microunde sunt minunate si tin de foame. Asigura-te numai ca ai cumparat din cele cu putine calorii. Deasemenea, poti alege batoanele din cereale si cele de slabit. Si nu uita sa te asiguri ca valoarea nutritiva si continutul caloric sunt potrivite cu dieta ta, si sa-ti stabilesti portia corespunzatoare.

7. Mergi pe jos. Seara, fa plimbari cu sotul, cu copiii tai, sau cu o vecina. Incepe cu o plimbare de 15 minute, apoi ridica treptat timpul si viteza de mers. Nu numai ca este un exercitiu foarte bun, dar este si un mod minunat de a petrece timp cu cei dragi si de a te reface dupa o zi de munca. Unora le place sa se plimbe la pranz, impreuna cu un coleg de serviciu, mod minunat de a se relaxa si de a-si pune gandurile in ordine. Daca nu ai mai exersat de mult timp, consulta un medic inainte de a te apuca.

8. Sarbatoreste micile victorii. Acest lucru este deosebit de important la inceputul dietei, cand ai nevoie de incurajare, atunci cand se petrec shimbarile drastice in alimentatie si in programul de exercitii. Incepe cu fiecare zi in care reusesti sa te abtii de la obisnuita ciocolata si mancare nesanatoasa. Continua apoi cu sarbatorirea fiecarei mese usoare pe care reusesti sa o iei in locul celor „sanatoase” pe care le-ai fi preferat poate. Suna o prietena, bucura-te de o imbratisare in plus din partea sotului tau, sarbatoreste impreuna cu copiii, sau pur si simplu bucura-te de o baie cu spuma, ca premiu bine meritat. Ai reusit! Si victoriile marunte sunt cele care conteaza, pentru a avea succes atunci cand te apuci de o dieta.

9. Trebuie sa stii ca pierderea in greutate este o afacere pe termen lung, iar schimbarea modului de viata este grea, dar merita. Trebuie sa fii mereu atenta cat mananci si cat de multe exercitii faci. Te vei abtine de la mancarurile care iti placeau. Vei face sport pana la extenuare. Vor fi zile cand cantarul nu va arata nici o shimbare, sau, dimpotriva, va arata kg in plus. Dar nu renunta. Poti sa reusesti. Pentru ca o greutate normala inseamna mai multa sanatate. Obiceiurile sanatoase de alimentatie si activitatea fizica te vor ajuta sa traiesti mai mult. Plus ca vei incapea in sfarsit in blugii aceia pe care ii adori. Iti va face placere sa mergi al cumparaturi. Vei zambi cand vei privi in oglinda.

10. Alege-ti viciile. Foarte bine, ai muncit mult pentru a avea o dieta si un plan de exercitii care sa fie potrivite cu stilul tau de viata. Nu mai cumperi mancare nesanatoasa. Te-ai dedicat unui program de exercitii. Prin urmare, iti poti permite un mic viciu. Poate un pahar de vin de seara. Sau un cornet mic cu inghetata saptamanal. Sau un patratel de ciocolata zilnic. Acest viciu ar putea chiar deveni parte din sarbatorirea zilnica sau saptamanala a victoriilor tale. Nu trebuie sa te lipsesti de tot ce iti place doar pentru ca vrei sa slabesti. O dieta inseamna moderatie, nu privatiune. Asa ca alege ceva care sa fie rasfatul tau zilnic sau saptamanal, si savureaza-l!

 

Stim ca vei reusi!